Проект "Твори добро, бо ти людина"

Україна понад усе!

Вже третій рік поспіль у ліцеї «ЕКО»№198 працює проект природничої кафедри «Кольорова моя Україно!». Керівник цього заходу вчитель географії Недбайло Людмила Олександрівна. У цьому році проект мав назву «Україна понад усе». 18 грудня 2015 року у актовій залі школи відбувся гала-концерт, у якому взяли участь учні чотирьох п»ятих класів. Тренерами були учні трьох десятих класів та 11-Б класу. Але головним було те, що у проекті взяли участь учні Волноваського ліцею. Вони органічно, професійно і талановито вписалися в патріотичний сценарій! Наші гості підготували літературно-музичну композицію, де лунали вірші їхнього земляка Володимира Сосюри: «Любіть Україну, як сонце любіть…», а такі слова, як-от: «України –це наша держава, тут все рідне: і пісня, й земля…». Вартують найвищої оцінки. Потім ми переглянули відеофільм про Волноваху, познайомилися з людьми, які там проживають, з Волноваським ліцеєм, з їх традиціями. А ще нас дуже схвилювала розповідь учнів про те, що неможливо адаптуватись до вибухів і гуркотіння «Градів» та «Ураганів».

-«Ми вже не бігаємо в підвали, бо втомилися боятися, але так хочеться повернутися в мирні часи».

І ми зрозуміли: навіть жменька тепла, вдячний погляд, щира посмішка і дружнє плече – ось, що потрібно всім тим, хто проживає на сході України.

А виступи наших ліцеїстів показали безмежну любов до своєї Батьківщини. І коли всі триста чоловік, учасники проекту, співали гімн України і на сцені гордо майорів прапор України, то стало зрозумілим, що цей захід допоможе кожному із нас:

· Взяти на озброєння промінь світла і спрямувати його туди, де панує темрява, ім’я якій війна.

· Взяти усмішку і подарувати її, тому хто так її потребує.

· Взяти доброту, милосердя і заспокоїти того, кому так не- стерпно і важко.

· Взяти віру і віддати кожному, у кого її вкрали.

· Взяти любов і нести її всьому світові.

На гала-концерт завітали члени Всеукраїнської спілки воїнів АТО під керівництвом Тараса Ткаліча і наш друг, кіборг Моруга Андрій Леонідович, наш випускник-боєць 72 бригади, яка дислокується у Волновасі, Владислав Грунський. Вони говорили, що так звана гібридна війна на сході України невигойною раною залишиться в душі нашого народу. Але треба вірити в світле майбутнє, де немає місця війні та хаосу. Наш народ цього вартий!

Гудуть, стогнуть, б’ють тривожним набатом дзвони Печерської лаври і Золотоверхого Михайлівського собору. Вони кричать нам і всьому людству: бережіть мир! Україна понад усе. Тільки добро треба робити на Землі.

Пречиста Діво, збережи цей світ,

а в нім –і нашу рідну Україну.

Ліси і гори, ріки і моря,

тварину і рослину, і людину.

Гості з Волновахи
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0350.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0359.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0366.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0368.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0379.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0380.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0388.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0393.jpg

/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0401.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0394.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0404.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0413.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0427.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0446.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0453.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0455.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0469.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0459.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0475.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0478.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0479.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0484.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0485.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0486.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0490.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0494.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0500.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0504.jpg
/Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0509.jpg /Files/images/blagodynst/volnovaha/DSC_0513.jpg

Єднає дружба

У цьому році в ліцеї запрацював новий проект «Твори добро, бо ти людина». Девізом стали слова І.С.Тургенєва «Хочеш бути щасливим, навчись співчувати». Першим кроком було рішення адміністрації та магістрату ліцею «Велас» стати волонтерами і друзями учням Волноваського ліцею, де навчаються на сьогоднішній день 450 учнів. Сказано – зроблено. 16 грудня 2015 року ми радо зустрічали наших друзів. Коли вони зайшли в фойє школи, то перше, що ми побачили – це відлуння війни в їх очах. Вони не по дитячому були серйозними і обережними в стосунках. А ми влаштували їм справжній прийом: дівчата та хлопці 5-А класу, вдягнені у вишиванки, співали пісню «Зеленеє жито, зелене, хорошії гості у мене». Директору Волноваського ліцею Харченко Андрію Анатолійовичу вручили хліб і сіль на вишиваному рушнику. Перш за все, ми пригостили смачним обідом своїх гостей. І зразу, за їх бажанням, повезли на екскурсію до Водного центру. Увечері гуляли по Хрещатику та історичній Володимирській вулиці. Багато спілкувались, ми намагались вивести їх із стану «піке», зробити перебування у Києві позитивно забарвленим.

Другий день розпочався розмовою за «круглим столом», який проходив у музеї історії школи. Панченко Аделіна -учениця 11-А класу провела екскурсію у музеї і ознайомила присутніх з цікавими експонатами.

Наші гості познайомилися з учнями математичного 9-В класу. Ми дізналися про мрії наших гостей вступити до вищих навчальних закладів, і щоб врешті-решт мир оселився раз і назавжди в їх оселях. Серед них є майбутні хіміки, хірурги, біологи, музиканти.

Аня Жукова читала авторські вірші про Україну, про Київ. Керівник вокально-інструментального ансамблю Колодій П.П. виконував під гітару українські народні і сучасні пісні. Схвилювала наших гостей і гра на бандурі, але найбільше, коли всі разом співали гімн України.

Потім наші гості відвідували уроки математики, інформатики, біології, української мови, хімії та історії. Після обіду ми поїхали до Національного науково-природничого музею. Там стався цікавий випадок: літня жінка-контролер, коли дізналась, що наші гості із Волновахи, подарувала їм буклет-рекламу музею і сто гривень. Вона сказала: «Це вам на цукерки від киянки, яка переживає за вас». А увечері ми із задоволенням переглянули виставу «Маринований аристократ» у академічному Молодому театрі.

На третій день наші гості були на оглядовій екскурсії по Києву. По обіді відбувся гала-концерт «Україна понад усе». Наші друзі ретельно підготувалися до цього свята: привезли яскраві костюми, показали чудову літературно-музичну композицію та відеорепортаж про Волноваху.

Надвечір наші гості, яких ми так полюбили, повинні були від’їзджати додому. Наша зустріч допомогла нам зрозуміти просту істину: Україна – наш спільний дім. Факел життя не утримати одній людині. І від того, як ми розумітимемо один одного і залежатиме наше майбутнє життя. На останок ми побажали, щоб війна на сході України стала тінню минулого. А на Донбасі і в наших серцях, щоб квітували троянди.

Кiлькiсть переглядiв: 1083

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.